SALLAD MED JORDGUBBAR & GRILLADE NEKTARINER

2 portioner

Vansinnigt god sallad som du kan servera som ett mellanmål eller som tillbehör till en grillmåltid med till exempel grillad kycklingfilé.

3 nektariner

300 gram jordgubbar

100 gram små mozarellakulor

65 gram mache-sallad

2 msk crema di balsamico

1/2 kruka färsk mynta

1/2 kruka färsk basilika

2 msk rostade pumpafrön

Flingsalt att strö över (om du önskar)

  1. Halvera nektarinerna i grova klyftor.

  2. Skär jordgubbarna i ganska stora bitar.

  3. Stek nektarinerna med snittytan nedåt på ett grillnät eller i stekpanna på hög värme. Obs det går fort!

  4. Lägg machesallad i en skål.

  5. Lägg sedan över nektariner, jordgubbar och mozarella. Ringla över balsamico. Strö över mynta och basilikablad.

  6. Strö över de rostade pumpakärnorna.

  7. Servera och njut!

FRÖKNÄCKE - 1 plåt

Fröknäcke går snabbt att göra och är supergott. Och nyttigt!

1 dl solroskärnor

1/2 dl pumpakärnor

1/2 dl hela linfrön

1/2 dl sesamfrön

1/2 dl psylliumfiber

1/2 dl kokosflakes

1 1/2 dl vatten

flingsalt

Pålägg:

1 dl mandelsmör

1 dl philadelphiaost

10 jordgubbar

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla ingredienser förutom flingsaltet i en bunke och låt dra i 15 minuter.

  2. Kavla ut smeten mellan två bakplåtspapper på en plåt. Dra bort det övre pappret. Strö flingsalt över frösmeten och ställ in plåten i ugnen.

  3. Grädda i 60 minuter, men håll koll så att knäcket inte blir för bränt.

  4. Blanda 1 dl mandelsmör och 1 dl philadelphia ost.

  5. Skiva jordgubbarna.

  6. Bryt knäcket i bitar, bred på smör/ost och lägg på jordgubbar och njut.

QUINOASALLAD MED NEKTARINER OCH LUFTTORKAD SKINKA

Nektariner ger salladen en god smak och solroskärnorna ger fullt med nyttigheter och ett gott crunch!

Ingredienser för 4 portioner:

2 dl röd quinoa

2 msk olivolja

2 msk balsamvinäger

salt och svartpeppar

1 msk citronsaft

300 g sockerärter

1 knippe rädisor

2 nekatriner

2 st á 125 g färsk mozarella

1/2 dl rostade solroskärnor

160 g lufttorkad skinka

1 grönsaksbuljongtärning

  1. Koka quionan enligt anvisning på paketet, lägg i en buljongtärning för att förhöja smaken. Blanda den kokta quinoan med olivolja och balsamvinäger. Smaka av med salt, peppar och rivet citronskal.

  2. Koka upp lättsaltat vatten och koka sockerärtorna i 1-2 minuter. Häll av och kyl ner ärterna så de förblir krispiga.

  3. Ansa, skölj och skär rädisorna i tunna skivor. Bryt mozzarellan i mindre bitar.

  4. Blanda alla ingredienser till salladen och toppa med solroskärnor.

  5. Servera salladen med lufttorkad skinka och gärna mer balsamvinäger och olivolja vid sidan om.

FETAOST & MELONWRAP

Enkel och snabb lunch som passar perfekt i sommarvärmen och du slipper stå länge vid spisen! Byt ut skinkan mot 3 dl svarta bönor om du vill göra rätten vegetarisk.

Ingredienser för 4 portioner:

1 melon cantaloupe

2 msk riven parmesanost

80 g prosciutto

125 g körsbärskvisttomater

50 g finhackad färsk basilika

4 tortillabröd

1/2 citron (rivet skal)

250 g vaxbönor (finns frysta om du inte har tillgång till färska) - går att byta ut mot haricots verts

1 dl avrunna kikärtor

150 g fetaost

3 msk mascarpone

65 g ruccolasallad

Mosa fetaosten och blanda den med mascarpone, finriven parmesan, rivet citronskal och finhackad basilika.

Frysta vaxbönor: Koka upp 1 liter vatten med lite salt. Ta bort kastrullen från plattan och lägg i vaxbönorna i 3 minuter. Häll av vattnet. Har du färska vaxbönor klipp bort fästena och koka i saltat vatten cirka 5 minuter.

Skär prosciutton i mindre bitar.

Skär melonen i småbitar och skär tomaterna i småklyftor.

Värm bröden i ugnen.

Bred ut feta- och mascarponekräm på bröden.

Toppa med ruccola, tomater, melon, vaxbönor, skinka (eller bönor) och kikärtor.

Rulla ihop bröden och njut!