Sommar-mellis

2 portioner

Varva frukter och bär i två glas/burkar med nötter, frön och vaniljkvarg. Gott och nyttigt som mellanmål!

2 dl (ca 100 g) jordgubbar

2 strimlade torkade aprikoser

1 msk pumpafrön

1 tärnat päron

1 dl vaniljkvarg

8 hackade hasselnötter

1 krm stött kardemumma

Skiva jordgubbarna och lägg i botten av två glas. Fyll på med aprikoser, pumpafrön och päron. Toppa med vaniljkvarg och strössla över nötter och kardemumma.

Njut av ett gott mellanmål!

Sommarsallad - 2 portioner

Solmogna jordgubbar och saftig melon är basen i denna somriga sallad som toppas med mynta, getost, parma och kanderade pecannötter. Har du bråttom, skippa kanderade nötter och rosta dem istället lite snabbt i ett stekjärn.

Kanderade pecannötter:

  • 200 g pecannötter

  • 1 äggvita

  • 1,25 dl råsocker

  • 1 rågad tsk flingsalt

Sommarsallad:

  • 500 g vattenmelon

  • 250 g jordgubbar

  • 75 g parmaskinka i tunna skivor

  • ca 130 g getost

  • färsk mynta (ca 20 små blad)

  • grovmalen svartpeppar från kvarn

  • flingsalt

  • olivolja

  • balsamico (ett par droppar)

Börja med pecannötterna, som utan problem kan göras flera dagar i förväg och förvaras i lufttät burk. Sätt ugnen på 125C.

Vispa äggvitan i en bunke till ett fast skum och rör sedan ner råsocker och flingsalt.

Rör ner nötterna och rör runt dem tills de är täckta av smeten. Bred sedan ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Nötterna ska inte täcka varandra.

Rosta nötterna i mitten av ugnen i en timme. Rör runt med en stekspade i dem en gång i kvarten. Låt dem sedan svalna och förvara i lufttät burk.

Sommarsallad:

Skär melonen i bitar och dela upp den på två tallrikar. 

Skölj, snoppa och halvera jordgubbarna och lägg dem ovanpå melonbitarna.

Placera ut parmaskinkan, gärna i form av små snurror, på tallrikarna, och smula över getost.

Strö över myntablad och krydda med grovmalen svartpeppar och flingsalt. Ringla över lite olivolja och stänk ett par droppar balsamico över varje tallrik.

Toppa varje portion med en liten näve kanderade pecannötter.

Blåbärs- och fläderglass

Gott med glass i sommarvärmen! Gör din egen av bär, så får du i dig massor av nyttigheter. Byt ut blåbären mot björnbär så får du samma vackra färg men helt annorlunda smak.

200 g blåbär

1/2 dl koncentrerad flädersaft

1 msk strösocker

125 g grekisk yoghurt ( 2%)

Lägg bären i en mixer och tillsätt saft, socker och yoghurt.

Mixa ihop allt så du får en slät blandning.

Häll smeten i glassformar och stick in en glasspinne i varje glass.

Frys i minst 3 timmar.

Green Summer Smoothie - 2 glas

Gröna grönsaker är de grönsaker som innehåller mest näring. Har du svårt att få i dig tillräckligt, ett tips är att använda gröna grönsaker i dina smoothies. Här kommer recept på en smoothie som med ärtor!

1 dl frysta ärtor

200 g fryst mango

1 kruka färsk mynta

2 lime, juicen

1 liten banan

2 dadlar

2 dl valfri mjölk (jag gillar kokosdryck så väljer gärna det, obs välj den osötade)

1 dl vatten

Mixa alla ingredienser och servera direkt.

Fyll på med mer mjölk/vatten om konsistensen är för tjock.

Yummie, gott och nyttigt!