
VARIATION är bättre än PERFEKTION
VECKANS DAGSMENYER
VECKA 3
DAG 1
FRUKOST
Havregrynsgröt gjort på 1 dl fiberhavregryn och 2 dl vatten, lite salt. Mikra cirka 2 minuter. Lägg i 1 msk psylliumfrön eller linfrön, riv ned 1 äpple, klipp ned 5 aprikoser och servera med valfri mjölk. Krydda med kanel och kardemumma!
Koka 1 ägg.
LUNCH
CHILI CON CHICKEN
4 PERSONER
2 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 chilifrukt
600 g kycklingfärs (eller kalkon) eller vegofärs
2 tsk kakao
1/2 tsk spiskummin (mer om önskas)
½ tsk kanel (mer om önskas)
4 morötter
2 röda paprikor
400 g krossade tomater
1 msk tomatpuré
200 g kidneybönor, sköljda
Salt och peppar efter smak
4 msk keso
Skala och hacka lök, vitlök och chili. Värm olja i en tjockbottnad gryta. Tillsätt lök, vitlök och chili och stek allt tills det är gyllenbrunt.
Tillsätt färsen, kakao, spiskummin och kanel och stek vidare till köttet fått färg.
Skala och riv morötter och hacka paprikan. Tillsätt morötter och paprika. Stek i ca 10 minuter.
Tillsätt tomatpuré, krossade tomater och bönor. Smaksätt med salt och peppar. Låt rätten sjuda under lock i 25-30 minuter.
Servera med keso som topping.
MELLANMÅL
2 fullkornsskorpor med mandelsmör
MIDDAG
BAKAD SEJ MED SALSA VERDE
4 portioner
Ingredienser:
700 g Sejfilé, utan skinn och ben
9 små potatisar
200g champinjoner
2 vitlöksklyftor
1 msk timjan
1 msk färsk basilka
10 körsbärstomater
100 g soltorkade tomater
salt och peppar
olivolja
kapris
Salsa verde:
3 msk persilja
1 msk färsk mynta
1 vitlöksklyfta
2 msk kapris
1 msk grov senap
1 dl olivolja
Gör så här:
Värm ugnen till 180 ºC.
Skär sejen i bitar och dela körsbärstomaterna på mitten och ställ åt sidan.
Skölj och putsa bort ev fläckar på potatisen. Skär den sedan i tunna skivor.
Lägg potatisen i en ugnsfast form, krydda med salt och peppar, ringla över lite olivolja och grädda i cirka femton minuter.Hacka svampen och finhacka sedan vitlök, basilika och timjan.
Fräs svampen och vitlöken lätt i lite olivolja i 1-2 minuter. Tillsätt sedan timjan och smaka av med salt och peppar.
Tillsätt denna blandning i den ugnsfasta formen med potatisen. Strö över basilika, salt och peppar och tillsätt fisken.Lägg de skivade och soltorkade tomaterna runt fisken och grädda igen tills fisken är genomstekt, i cirka 15 minuter.
Förbereds såsen genom att hacka persilja, mynta och vitlök. Lägg det i en skål tillsammans med olivolja, senap och kapris. Blanda och vispa ihop tills en tjock sås erhålls.
Servera sejen och potatisen med såsen vid sidan av.
MELLANMÅL
2 dadelbollar
DADELBOLLAR MED KAKAO (perfekt att göra en låda bollar för veckans mellanmål i början av veckan!)
12 urkärnade dadlar
200 g osaltade cashewnötter
3 msk vatten
1 msk kakao
1 msk jordnötssmör
1 nypa flingsalt
Kokosflingor
Mixa allt i en matberedare. Forma till 16 bollar och rulla i kokosflingor. Håller sig minst en vecka i kylen och går att frysa in.
DAG 2
FRUKOST
SMOOTHIE
Mixa 1 banan, 1 dl frysta blåbär, 1 dl frysta hallon, 1 tsk linfröolja, 1 dl naturell yoghurt (mager) och 1 dl naturell kvarg (mager). Smaksätt med 1 krm vaniljpulver (eller välj vaniljkvarg).
Ät 2 finncrisp med ett tunt lager jordnötssmör.
LUNCH
HALLOUMI MED ROSTADE GRÖNSAKER
4 portioner
Ingredienser:
750 g potatis
4-5 morötter
2 rödlökar
2 msk olivolja
400 g halloumi eller grillost
1 msk balsamvinäger
1 riven vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk torkad timjan
65 g blandsallad
Sås:
1 dl ajvar relish
2 dl créme fraiche (mager)
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skölj potatis och morötter och putsa bort ev fläckar.
Skär potatisen i klyftor och morötterna i bitar.
Skala och skär löken i klyftor.Lägg potatis, morötter och lök på en bakplåtspappersklädd plåt och blanda med 1 msk olivolja. Ställ in i mitten av ugnen i ca 15 min. Ta ut och lägg på osten (för att sedan ställa in ytterligare 10 min).
Skär osten i bitar och lägg på plåten. Ställ in i ytterligare ca 10 min.
Rör ihop 1 msk olivolja, vinäger, vitlök, salt, peppar och timjan i en stor skål.
Lägg i salladen och de ugnsstekta grönsakerna och blanda runt. Lägg på osten högst upp på grönsakerna.Rör ihop ajvar och cremé fraiche och servera till.
MELLANMÅL
Mini-sallad
1 portion
1 tomat
10 svarta oliver
100 g mozarella
En näve basilika
1 tsk olivolja
1 msk rostade solrosfrön
Skiva mozarellan och tomaten. Lägg upp på en tallrik, toppa med oliver och basilika. Strö över solrosfrön. Droppa över oljan.
MIDDAG
MUSTIG KYCKLINGSOPPA MED RISONI OCH PESTOBRÖD
4 portioner
Ingredienser:
1,5 liter kycklingbuljong
400 g kycklingfilé
Olivolja att steka i
1 hackad gul lök
1 hackad morot
1 hackad selleristjälk
3 hackade vitlöksklyftor
½ dl tomatpuré
400 g krossade tomater
2 lagerblad
1 msk torkad timjan
1 burk urkärnade gröna oliver
3 dl risoni
Salt och peppar
Färsk timjan för dekoration
Pestobröd
4 skivor surdegsbröd
4 msk pesto
1 dl riven Parmigiano Reggiano
Gör så här:
1. Koka upp kycklingbuljongen.
2. Bryn kycklingfiléerna i lite olivolja i en gryta tills de fått gyllene färg. Ta upp och ställ åt sidan.
3. Fräs hackad morot, lök, vitlök, selleri och tomatpuré i olivolja i grytan. Grönsakerna ska mjukna men inte få färg.
4. Lägg i kycklingen igen och häll över buljong och krossade tomater. Lägg i lagerbladen, timjan och oliver. Låt puttra i cirka 30 minuter. När det är 10 minuter kvar, lägg i risoni och låt koka med.
5. Fiska upp kycklingfiléerna och skär i mindre bitar, lägg i kycklingen igen.
Pestobröd:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Bred pesto på 4 skivor bröd och toppa med riven parmesanost.
3. Gratinera i ugnen tills osten smält och fått fin färg. Servera till soppan!
MELLANMÅL
1 banan
FRUKOST
VANILJKVARG MED KIKÄRTSGRANOLA (förbered granolan dagen före)
1 portion
2 dl kvarg (vaniljsmak mager sort)
1 dl mango (ta upp frusen dagen före)
Lägg mango i en skål, fyll på med kvarg, toppa med kikärtsgranola.
Kikärtsgranola
4 portioner
2 tetror avrunna kikärtor (ca 400 g) - proteinrikt!
2 msk olivolja
2 msk honung
1 msk kanel
Häll av vätskan och låt kikärtorna torka på ett hushållspapper. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bakplåtspapper på plåten och fördela kikärtorna över pappret, baka i ca 45 minuter till de blir knapriga. Ta ut ärtorna och medan de är varma blanda med olja, honung och kanel i en skål. Sprid återigen på bakplåtspapper och baka ytterligare ca 10 minuter.
Också god som nyttigt snacks i farten!
LUNCH
Gårdagens kycklingsoppa. Ta knäckebröd till om du inte har tid att fixa pestobröd.
MELLANMÅL
Fruktsallad på 1 päron skuret i kuber, 10 halverade vindruvor och 1 clementin (klipp i bitar). Blanda och toppa med några torkade tranbär.
MIDDAG
BIFFAR MED ÖRTSÅS
2 portioner
Ingredienser:
4 potatisar
2 morötter
200 g blandfärs (går bra att byta ut mot nötfärs, kycklingfärs eller formbar vegofärs)
1 krm salt
½ kram svartpeppar mald
2 tsk potatismjöl
½ dl mjölk
½ msk lökpulver
50 g fetaost
10 oliver
½ tsk timjan
½ msk flytande matfett
250 g babytomater
Vet du med dig att du har tidsbrist på kvällen, förbered örtsåsen redan kvällen innan.
ÖRTSÅS:
Räcker till 4 portioner, så gör dubbel sats av biffar och rotfrukter eller spara såsen till annan rätt denna vecka (håller i kylen cirka 1 vecka).
3 dl babyspenat
1 ½ dl färska örter persilja, basilika, timjan.
½ dl olivolja
2 dl matlagningsyoghurt mager
Salt och peppar efter behag
Mixa spenat, olja och örter. Rör ned matlagningsyoghurt. Låt stå kallt minst 15 minuter.
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala morötter och potatis och/eller tvätta dem rena.
2. Skär dem i klyftor och lägg i en ugnsform, häll på 1 msk rapsolja. Strö över salt, peppar och örter. Blanda och sprid ut rotfrukterna i formen. Ställ in i mitten av ugnen cirka 20-30 minuter.
3. Riv 50 g fetaost grovt. Finhacka 10 oliver. Blanda ned riven fetaost, hackade oliver och timjan i köttfärssmeten.
4. Format smeten till 4 biffar med vattensköljda händer.
5. Hetta upp ½ msk flytande matfett i en stekpanna. Stek biffarna på medelvärme i 4-5 minuter på varje sida. Sänk temperaturen när biffarna fått gyllenbrun färg. Tillagningstiden beror på hur tjocka biffarna är.
6. Halvera babytomaterna.
Servera med rotfrukter, babytomater och häll örtsås över tomaterna vid servering.
MELLANMÅL
2 dadelbollar